Uspešan završetak projekta „Mere za unapređenje kvaliteta vazduha u Pančevu“, bio je povod završne konferencije, u prostorijama Gradske uprave, čiji je domaćin bio Predrag Stojadinov, zamenik gradonačelnka Pančeva.

„Zadovoljstvo mi je što mogu danas sa vama da razgovaram o jednoj od najvažnijih tema za naš grad, o kvalitetu vazduha u Pančevu i merama koje preduzimamo kako bismo ga unapredili. Kao što svi dobro znamo, Pančevo se u prošlosti suočavalo sa brojnim ekološkim izazovima, industrijska aktivnost, saobraćaj, upravljanje otpadom, ali naša odgovornost kao gradske uprave je da aktivno radimo na rešavanju tih problema i stvaramo zdraviju i bezbedniju životnu sredinu za sve naše sugrađane. Unapređenje kvaliteta vazduha u Pančevu kontrolom ambrozije je od velikog uticaja na zdravlje ljudi, jer polen ambrozije stvara probleme koji pogađaju ne samo alergične osobe, već i čitavu zajednicu. Kao odgovorna gradska vlast pojačali smo aktivnosti koje dovode do bolje kontrole ovog rasprostranjenog alegrena i preduzeli smo mere rešavanja sistematično, uz uključivanje svih relevantnih institucija, ali i uz podršku naših sugrađana. Sve ove mere nisu samo politika, već konkretne akcije koje direktno utiču na poboljšanje kvaliteta vazduha u našem gradu, jer samo tako možemo da obezbedimo da Pančevo bude mesto u kom možemo da živimo zdravo i bezbedno“ rekao je Stojadinov u pozdravnom obraćanju gostima.

Zahvaljujući ovom projektu koji je realizovao Grad Pančevo u saradnji sa JKP „Zelenilo“ Pančevo, omogućena je nabavka savremene opreme za košenje, što je doprinelo boljoj kontroli ambrozije, uklonjeno je 442.539 m2 javnih zelenih površina obraslih ambrozijom u periodu od juna do septembra ove godine.

„Projektom „Mere za unapređenje kvaliteta vazduha u Pančevu“ omogućili smo bolju kontrolu ambrozije tokom ove godine. Veoma nam je važno da koncentracije polena ambrozije držimo pod kontrolom i za to postoje dva razloga. Prvi je što polen ambrozije izaziva alergijske reakcije kod velikog broja ljudi, a drugi razlog je što ambrozija spada u prirodne emitere PM čestica. Grad svake godine izdvaja značajna sredstva za uklanjanje ambrozije, ali ovaj projekat nam je pomogao da nabavimo savremeniju opremu za košenje, kao i da informišemo javnost o ovoj važnoj temi. U okviru projekta održavane su i javne prezentacije i edukacije o tome kako i kada ukloniti ambroziju u domaćinstvu, ali radili smo i promociju putem društvenih mreža, u cilju podizanja svesti naših sugrađana. Ovaj projekat je završen i dao je dobre, očekivane rezultate. Ukoliko posmatramo period od 5 godina ovaj projekat će značajno uticati na dodatno smanjenje koncentracije polena ambrozije u narednim godinama“, istakla je Katarina Banjai, član Gradskog veća Grada Pančeva zadužena za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

Grad Pančevo već više od deceniju sprovodi aktivnosti monitoringa polena ambrozije u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Pančevo i uklanjanja abrozije koje sprovodi JKP „Zelenilo“ Pančevo na terenu. Ženja Marinković, predstavnica JKP „Zelenilo“ Pančevo i dr Dubravka Nikolovski, iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo su istakle odlični višegodišnju saradnju sa Gradom i značaj ovog projekta kojim je omogućeno angažovanje više ljudi koji su radili na mehaničkom uklanjanju ambrozije na javnim zelenim površinama, jer je nabavljeno još 12 trimera, odnosno motornih kosa, 4 samohodne kosačice, 2 rotacione kosačice i 2 maučera.

Ukupna vrednost projekta „Mere za unapređenje kvaliteta vazduha u Pančevu“ iznosi 86.000 dolara, od čega je 50% sufinansirala Evropska unija, dok je preostali deo sredstava uložio Grad Pančevo. Projekat „Mere za unapređenje kvaliteta vazduha u Pančevu“ sproveo je Grad Pančevo, uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske u okviru inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“. Ovu inicijativu, uz tehničku i finansijku podršku EU i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom, uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.