Predstavnici Odeljenja inspekcije za saobraćaj i puteve Sekretarijata za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Pančeva po pozivu Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, kao organizatora skupa, 6. decembra 2016. godine prisustvovali su sastanku na temu prevoza u drumskom saobraćaju “Savetovanje inspektora u oblasti drumskog saobraćaja”, koje je održano u zgradi Skupštine AP Vojvodine.

Sastanku su prisustvovali Načelnik odeljenja za inspekcijski nadzor u saobraćaju i građevini u Sektoru za saobraćaj i puteve Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinu i saobraćaj, republički inspektori za drumski saobraćaj Lazar Mosurović, Milan Žarković i Biljana Vitkovac, pokrajinski inspektor Branislav Pažur, pomoćnik sekretara Sekretarijata za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Pančeva Jasna Lakatoš-Gombac i glavni inspektor Odeljenja za saobraćaj i puteve Milan Đurić kao i 70 inspektora iz gradova i opština sa teritorije AP Vojvodine.

Savetovanje je otvorio pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić, koji je istakao da postoji velik broj neregistrovanih privrednih subjekata koji se bave prevozom roba i putnika, te da je poseban akcenat susreta stavljen i na tu značajnu oblast, te na načine prevazilaženja problema i prepreka u radu inspektora.

Nakon uvodne reči Nenada Grbića, svoja izlaganja imali su republički, pokrajinski inspektori i inspektori Gradske uprave grada Novog Sada i inspektori Gradske uprave grada Pančeva. Prisutnima na stručnom skupu, izlaganje je počeo pokrajinski inspektor za drumski saobraćaj Branislav Pažur, koji je prezentovao novine koje nam donosi novi Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju i Zakon o prevozu tereta u drumskom saobraćaju.

Nakon prezentovanja novina koje donose novi Zakoni, Siniša Vujinović – glavni inspektor za saobraćaj i puteve grada Novog Sada izlagao je o odredbama Zakona o prevozu putnika koje se tiču taksi prevoza kao i iskustva iz rada Gradske inspekcije za saobraćaj grada Novog Sada.

Kao predstavnici Gradske uprave grada Pančeva, pomoćnik sekretara za inspekcijske poslove Jasne Lakatoš-Gombac izlagala je na temu “ISKUSTVA U PRIMENI PREKRŠAJNIH NALOGA U RADU SEKRETARIJATA ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE GRADSKE UPRAVE GRADA PANČEVA” a zatim je reč uzeo glavni inspektor za saobraćaj i puteve Sekretarijata za inspekcijske poslove Milan Đurić na temu “REZULTATI RADA – SEKRETARIJATA ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE GRADSKE UPRAVE GRADA PANČEVA”.

Prezentovanjem iskustva u primeni prekršajnih naloga i rezultata rada Sekretarijata za inspekcijske poslove – odeljenja za saobraćaj i puteve Gradske uprave grada Pančeva demonstriran je značaj pravovremenog prilagođavanja i usklađivanja akata novim zakonima iz oblasti saobraćaja, tako i Zakonu o prekršajima i Zakonu o inspekcijskom nadzoru.

Treba naglasiti da je Sekretarijat za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Pančeva među prvima pristupio primeni izdavanja prekršajnih naloga kao oblika sankcionisanja prekršaja u oblasti saobraćaja (kao i u oblastima komunalne i građevinske delatnosti).
Nakon izlaganja pomoćnika sekretara, reč je preuzeo glavni inspektor za saobraćaj i puteve – Sekretarijata za inspekcijske poslove Milan Đurić, koji je predstavio rezultate rada odeljenja inspekcije za saobraćaj i puteve za period od 03.03.2014. do 30.11.2016. koja su se odnosila na ukupan broj izdatih prekršajnih naloga, kako po godinama, tako i po vrsti prekršaja za koje su izdati prekršajni nalozi i koliki je prihod budžeta grada Pančeva od naplaćenih novčanih kazni po osnovu izdatih prekršajnih naloga za navedeni period.

Po završetku izlaganja, pokrenuta je diskusija na navedene teme, gde su učesnici koji su prisustvovali sastanku uzeli učešće komentarima, predlozima i problemima sa kojima se suočavaju u radu, čime se sastanak pokazao kvalitativno značajan u pogledu tematike koja je bila motiv okupljanja.