U Pančevu je svečano obeležen početak projekta „O-DVA-JA-MO“ – primene usluga primarne separacije otpada, tj. odvajanje kućnog otpada. Projekat koji realizuje Grad Pančevo u saradnji sa JKP „Higijena“ sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršku Evropske unije i Kraljevine Švedske. Projekat „Odvajamo“ finansiraju Vlada Republike Srbije i lokalna samouprava, a cilj je recikliranje dela otpada koji se stvara u domaćinstvima i njegova separacija na samom mestu nastanka.

Na početku svečanosti prisutnima su se obratila Zdenka Miljković, sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine i zahvalila Ministarstvu zaštitu životne sredine i predstavnicima Evropske unije zbog podrške i pomoći koju pružaju Gradu Pančevu u ovom projektu.

„Projekat koji smo danas pokrenuli u Pančevu potpuno je u skladu sa principima cirkularne ekonomije. Grad Pančevo je kroz projekat „Odvajamo“ dobio 5077 plavih kanti u koje će domaćinstva odvajati papir, karton, plastiku i metal, 93 plava kontejnera za istu namenu, 93 kontejnera žute boje za staklo i 2 kamiona za odvoženje separiranog otpada. Vrednost ovog projekta je preko 451.000 evra od čega je Grad obezbedio 15% sredstava. Da bi ovaj projekat funkcionisao u skladu sa zakonskom regulativom, u toku je, uz veliku pomoć Ministarstva, nabavka linije za separaciju otpada uz učešće Grada u vrednosti od 172 miliona dinara. Otpad koji pravilno separiramo postaje novi resurs koji lako može naći svoju novu primenu i samo zajedničkim snagama možemo doprineti očuvanju sredine u kojoj živimo i koju ostavljamo budućim naraštajima“ rekla je Zdenka Miljković.

Mišo Marković, v.d. direktora JKP „Higijena“ Pančevo je obavestio sugrađane da je u narednom periodu planirana edukacija da smeće nije otpad, već resurs koji može ponovo da se iskoristi, i da odvajanjem otpada u svojim domaćinstvima zajedno doprinosimo čistijoj budućnosti.

„Hajde da Pančevu damo šansu da bude savremen grad čiji građani odvajaju ambalažu za reciklažu. Da nam grad bude čist i da počnemo da se odnosimo prema otpadu kao prema sirovini koja ima najveću vrednost kada se u domaćinstvima odvoje sekundarne sirovine za reciklažu i najmanje moguće ambalažnog otpada odlaže na Sanitarnoj deponiji, da to što završi na deponiji merimo u kilogramima, a ne u tonama. Znam da mi Pančevci to možemo, zato je naš slogan – BRZO I LAKO SAD ODVAJA SVAKO“ kazao je Marković.

Na platou ispred Gradske uprave Eko-ambasadori su informisali građane o Projektu odvajanja kućnog otpada, kao i o prednostima odvajanja otpada i reciklaže za životnu sredinu i za lokalnu zajednicu.

Dušan Čarkić, pomoćnik ministra zaštite životne sredine istakao je da je saradnja između republičkih vlasti, lokalnih samouprava i međunarodnih partnera omogućila uvođenje ovih novina.

„Projekat se sprovodi u četiri regiona za upravljanje otpadom koji obuhvataju ukupno sedamnaest gradova i opština u Srbiji. Zajednički cilj projekta je povećanje stope reciklaže u sva četiri regiona u Srbiji na 15% u naredne dve godine“ naglasio je Čarkić.

Džon Glejzbruk, programski menadžer EISP2 projekta je poželeo što uspešniju realizaciju.

„Nadamo se da će građani Pančeva početi sa recilažom kao što se to radi u EU. Verujem da ćete biti uspešni o tome, jer već i ova deca znaju šta treba da rade. Danas predajemo ovaj projekat vama i želim vam mnogo sreće“ rekao je Glejzbruk.

U klturno-obrazovnom programu su učestvovali horovi Muzičke škole „Jovan Bandur“ i „Vokal kids“, deca iz pančevačkih vrtića, učenici OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ i „Brankove“ škole, srednjoškolci Mašinske škole Pančevo i Tehničke škole „23. Maj“, kao i predstavnici brojnih organizacija i institucija. Održano je i takmičenje pod nazivom „Koš za reciklažu“, a za one koji su doneli reciklabilni otpad, 5 komada staklene ambalaže ili PET ambalaže obezbeđeni su prigodni pokloni.