Konferencija pod nazivom „Vojvodina u 2019.“, održana je u ponedeljak 4. februara 2019. godine u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine. Konferencija koju organizuju magazini „Diplomacy&Commerce“ i ”The Economist, kao i kompanija „Color Media Communications“, postala je prepoznatljiva kao događaj koji otvara pitanja od značaja za razvoj Vojvodine u narednoj godini. Kao i prethodnih godina, konferencija je okupila predstavnike i članove Pokrajinske vlade, Skupštine AP Vojvodine, ambasadore, ekonomiste, predstavnike lokalnih samouprava i vodeće privrednike iz Vojvodine.

Konferenciju su otvorili Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine.

Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade je istakao da je konferencija „Vojvodina u 2019″ prilika da stručnjaci iz brojnih oblasti na panelima razgovaraju i tako ponude svoja viđenja uspešne AP Vojvodine u ovoj godini.

– Siguran sam da ćemo danas čuti korisne savete za bolje poimanje naše stvarnosti i predloge o tome kako da, kroz nove ideje i koncepte, promenimo i unapredimo one oblasti u kojima ima prostora za još bolje rezultate, istakao je on.

– Na nivou cele zemlje imamo dobre pokazatelje i neophodno je da takav ambijent zadržimo, stoga očekujem i da današnja konferencija donese predloge i korisne diskusije o tome kako nastaviti tim pravcem u budućnosti i kako od Vojvodine napraviti obećanu zemlju, rekao je predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor.

Gradonačelnik Saša Pavlov predstavio je planove za 2019. godinu i potencijale Pančeva u panelu pod nazivom „Pogled iz ravnice“ u okviru kojeg su se predstavili i razgovarali gradonačelnici Novog Sada, Sombora, Zrenjanina, Kikinde i Pančeva, kao i direktor Razvojne agencije Vojvodine. Na ovaj način gradovi su se predstavili poslovnoj i diplomatskoj zajednici, kao i potencijalnim investitorima i razmenili svoja iskustva u pripremi i realizaciji velikih razvojnih projekata, međusobne saradnje, kao i saradnje sa pokrajinskim i republičkim institucijama i perspektivama za dalji razvoj.

Govoreći o odnosu i saradnji sa pokrajinskim i republičkim vlastima gradonačelnik je napomenuo da je Pančevo među prisutnim gradovima na konferenciji i najbolji primer koji to oslikava, uzimajući u obzir njegovu pozicioniranost i geografski položaj.

– Ono što je važno u ovom kontekstu reći je da je u Pančevu 50 društvenih preduzeća prošlo kroz proces svojinske transformacije i da je u tom procesu 7 hiljada ljudi ostalo bez posla. Ono što smo mi morali da uradimo jeste da na osnovu zatečene situacije napravimo plan i odredimo prioritete koji će pokrenuti Pančevo i njegov dalji ekonomski razvoj i ti prioriteti su sadržani u strategiji razvoja grada Pančeva. Jer, kada znate kako ćete delovati i imate prijatelje i sagovornike i u Pokrajinskoj i Republičkoj vladi, a imate jasne planove, onda i dođete do konkretnih rezultata. Zaista moram da naglasim da grad Pančevo nikada nije imao bolju saradnju sa pokrajinskim nivoom vlasti, kao u prethodne dve godine. To se ne ogleda samo u finansijskim sredstvima koje je Pančevo dobilo, nego u razumevanju onoga što grad Pančevo radi. I kapitalni projekti su finansirani, što je od izuzetnog značaja da bi se kasnije razvijao finansijski potencijal same lokalne samouprave. Pokrajinska vlada je od početka pratila sve tri faze razvoja jednog od najvećih infrastrukturnih projekata, a to je izgradnja Potamiškog kolektora. A to je omogućilo otvaranje Severne industrijske zone. To je omogućilo da mi iskoristimo sredstva iz evropskih fondova, da dobijemo projekat za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda i da ovih dana završavamo pregovore sa KFW Nemačkom razvojnom bankom oko izuzetno povoljnog finansijskog aranžmana za završetak postrojenja. Mi smo kroz to što nas je Pokrajina ispratila i u vezi sa Potamiškim kolektorom i u vezi sa otvaranjem poslovne zone imali priliku da dobijemo prvog investitora i kapitalnu intenzivnu investiciju i to posle 40 godina, a to je investicija i otvranje fabrike nemačke kompanije ZF. Velika zahvalnost upućujemo i Pokrajinskoj i Republičkoj vladi kada je u pitanju finansiranje rekonstrukcije Opšte bolnice u Pančevu, jer je to odluka koja je doneta na zajedničkoj sednici ove dve vlade, a nakon realizacije tog projekta, ponovo je na zajedničkoj sednici doneta odluka o finansiranju rekonstrukcije zgrade Narodnog muzeja u Pančevu, čija je vrednost gotovo jednaka kao onoj koja je uložena u bolnicu u Pančevu. Tako da, u kontekstu današnje teme – saradnje sa Republičkim i Pokrajinskim nivoima vlasti, Pančevo je izuzetan primer i ja sam, lično veoma srećan i zadovoljan zbog toga, istakao je gradonačelnik Pavlov.