Komitet za bezbednost saobraćaja Grada Pančeva učestvuje u velikoj akciji „Na maturu bez automobila“, koju realizuje Agencija za bezbednost saobraćaja. Tim povodom je organizovana i tribina kojoj su prisustvovali učenici završnih razreda Tehničke škole „23.maj“, Medicinske škole „Stevica Jovanović“, Ekonomsko-trgovinske škole „Paja Marganović“ i Mašinske škole „Pančevo“. Cilj ove akcije, koja se sprovodi iz godine u godinu je podizanje svesti mladih o opasnostima vožnje pod dejstvom alkohola.

„Prevencija je najvažnija. Kada se nešto desi, onda je već kasno. Zato se i Komitet za bezbednost saobraćaja grada Pančeva u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja bavi preventivnim programima. Znamo da većina maturanata ima probne vozačke dozvole i zato je jako važno da utičemo na njih i da promovišemo bezbedno ponašanje u saobraćaju. Posebno je važno da maturanti tog dana kada se proslavlja, ne sedaju za volan ukoliko žele da konzumiraju alkohol. Naravno Komitet za bezbednost saobraćaja organizuje i druge preventivne programe kojima učenicima osnovnih i srednjih škola predstavljamo saobraćajnu kulturu, tačnije bezbedno ponašanje svih učesnika u saobraćaju, tako što im u bezbednim uslovima prikazujemo šta može da se dogodi i šta sve može da pođe po zlu ako ne poštuju saobraćajne propise“ rekla je mr Tatjana Božić, član Gradskog veća grada Pančeva zadužena za obrazovanje.

Stručni saradanik Agencije za bezbednost saobraćaja, Mijat Cerović, rekao je da je da se ova akcija se sprovodi od 2014. godine i realizuje se u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Upravom saobraćajne policije, Ministarstvom prosvete i Kancelarijom za borbu protiv droga, a cilj je da ukaže na rizična ponašanja mladih u saobraćaju i posledice.

„Predstavićemo četiri glavna uzročnika stradanja u saobraćajnim nezgodama. Skrenućemo im pažnju na negativan uticaj koji uzrokuje alkohol pri upravljanju motornim vozilom. Dočaraćemo im koje probleme izaziva distrakcija, odnosno upotreba mobilnog telefona tokom vožnje. Zašto je važno da koriste sigurnosni pojas i da prilagode brzinu dok upravljaju vozilom. Imamo i lice koje je doživelo trajni invaliditet u saobraćajnoj nezgodi koje će ispričati ličnu priču i skrenuti im pažnju kako da se ponašaju tokom predstojećih maturskih večeri“ izjavio je Cerović.

Tokom tribine „Na maturu bez automobila“ Slaviša Savić, saradnik Agencije za bezbednost saobraćaja ispričao je svoju priču, kako ga je jedna greška u mladosti, tj. delić sekunde mladalačke nepromišljenosti dovela do trajnih posledica, do toga da završi u invalidskim kolicima. Ukazao je i koliko ozbiljne posledice mogu da budu, ako se ne poštuju saobraćajni propisi i naglasio da ih snose ne samo učesnici u saobraćaju koji ne poštuju propise nego i porodica i okolina.

Ove godine u realizaciju kampanje „Na maturu bez automobila“  učestvuje više od 60 lokalnih samouprava.