Povodom obeležavanja 80. godišnjice od oslobođenja Pančeva od fašizma 1944. godine, predstavnici Gradske uprave grada Pančeva su položili vence na spomenik palim borcima Crvene armije na trgu Vasilija Filipoviča Margelova, a zatim na Memorijalnom kompleksu „Stratište“, gde je održan i Javni čas istorije.

„Danas obeležavamo 6. oktobar,  Dan oslobođenja grada Pančeva u Drugom svetskom ratu. Od tog dana prošlo je 80 godina, a mi se nalazimo na mestu, gde je tokom četvorogodišnje okupacije 1941. godine, streljano i ubijeno preko 10 000 ne samo Pančevaca nego i ljudi samo što su bili predstavnici drugih naroda, Srbi, Jevreji ili Romi. 1944. godine bežeći i napuštajući u paničnom strahu naš grad, okupator je spalio svu arhivu i dokumentaciju, tako da mi ni danas nažalost ne znamo imena žrtava niti tačan broj stradalih na ovom mestu. To je samo jedan od zločina koji je nemački okupator činio tokom četvorogodišnje okupacije. Moram da vas podsetim, da je prvi masovni zločin koji je nemački okupator počinio u ovom regionu, bio u našem gradu, u aprilu 1941. godine. Tada je streljano i vešano 36 naših sugrađana na Pravoslavnom groblju u Pančevu, a film o tom nemilom događaju biće prikazan danas u Narodnom muzeju grada Pančeva. Spomenik ispred koga stojimo danas, svedoči da ta sloboda koju smo osvojili pre 80 godina nije došla sama od sebe, već je plaćena visokom cenom“ rekao je Tigran Kiš, predsednik Skupštine grada Pančeva obraćajući se prisutnima.

Nakon polaganja venaca na Memorijalnom kompleks „Stratište“ polaznici RCT „Mihajlo Pupin“ Pančevo su sa mentorom Nikolom Koneskim besedili o vremenu i događajima u vreme Drugog svetskog rata u Pančevu.

„Ciceron je još rekao da je istorija majka svih nauka. Ona nas uči o svemu i današnje generacije moraju da poznaju istoriju da bi razumeli današnje vreme koje podseća na ono od pre 100 godina. Imamo žarišta širom sveta koja deluju da se ne mogu ugasiti, a nuklearna energija se pominje skoro svakoga dana. Da bi razumeli ovaj svet, moramo da poznajemo istoriju, jer jedino tako ćemo ga razumeti. Istoriju na koju moramo da budemo ponosni. Iz tog razloga danas prisustvujemo i javnom času istorije, kako bi preneli mlađim naraštajima ono što je nekada bilo. Zahvaljujem se profesorima i đacima koji su došli da nam predstave šta se sve dešavalo tokom četvorogodišnje okupacije grada Pančeva. Zahvaljujem se takođe svim udruženjima koja neguju istoriju sećanja, a koja će Grad kao i do sada uvek podržavati. Sve one koji su živote dali za našu slobodu nikada nećemo zaboraviti. Večna im slava i hvala“ zaključio je Kiš.

U čast ovog jubileja polaganje venaca je organizovalo Udruženja boraca, veterana i ratnih vojnih invalida uz podršku Grada Pančeva, a prisustvovali su predstavnici  udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca Pančeva, boraca narodnooslobodilačkih ratova grada Pančeva, vojnih penzionera Srbije, 51. mehanizovane brigade i veterana 63. padobranske i 72. specijalne brigade, „Da se ne zaborave“, Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Slovenska unija“, kao i predstavnici vojske, Ruskog doma i ambasada.

Povodom Dana oslobođenja Pančeva u Drugom svetskom ratu, u 19 časova biće otvorena i izložba pod nazivom „Smrt fašizmu – sloboda narodu: 6. oktobar 1944“ autora Srđana Božovića, višeg kustosa istoričara, u Narodnom muzeju Pančevo. Izložba je zajednički projekat Narodnog muzeja Pančevo, Istorijskog arhiva u Pančevu, Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu, Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Slovenska unija“ iz Pančeva i Maketarskog kluba „Dr Vladimir Aleksić“ iz Pančeva.