Polaganju venaca na Spomen obeležja Narodnim herojima povodom obeležavanja pobede nad fašizmom, danas 9. maja 2019. godine, u Gradskom parku, prisustvovali su, u ime lokalne samouprave gradonačelnik Saša Pavlov, predstavnici Vojske Republike Srbije, članovi NOR-a, Saveza antifašista, Društva srpsko-ruskog prijateljstva, ostalih udruženja građana i pojedinci koji su želeli da odaju počast palim borcima i svim žrtvama fašizma.

Nakon polaganja venaca na spomenike Narodnim herojima Olgi Petrov, Stevici Jovanoviću i Marku Kuliću, prisutnima su se obratili gradonačelnik Saša Pavlov, predstavnici navedenih udruženja i Todor Stojanović, predsednik Udruženja boraca NOR-a, i podsetili koliko je važno da čuvamo sećanje na one koji su dali živote za našu slobodu, boreći se protiv najvećeg zla u savremenoj istoriji čovečanstva-fašizma.

Gradonačelnik Saša Pavlov je prisutnima čestitao 9. maj, Dan najveće pobede nad zlom 20. veka – pobede nad fašizmom i tom prilikom izjavio:

– Na današnji dan, sećajući se, odajemo počast žrtvama, ljudima koji su život dali za slobodu svih nas i podsećamo i opominjemo da se zlo protiv čovečanstva i masovno uništavanje života širom sveta više nikada ne sme ponoviti. Ovaj datum nas obavezuje da negujemo prave, istinske vrednosti, da pričamo i da učimo našu decu i omladinu o teškoj istoriji i zlu sa kojim se čovečanstvo suočavalo i da ne dozvolimo da žrtve tog zla padnu u zaborav. A znanje o tome i pravilno usmeravanje je najbolja prevencija da se rušilačke ideje ikad više utemelje. Na taj način nastojimo da osiguramo mirnu i bezbednu budućnost za generacije koje dolaze.
Ovo je takođe i dan kad su stvoreni temelji moderne i ujedinjene evropske zajednice, čiji smo mi deo i koja je i naša prošlost i sadašnjost, ali i naša budućnost.

Širom Evrope danas će biti obeležen 9. maj kao Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, u znak sećanja na završetak Drugog svetskog rata u Evropi 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije, pet godina kasnije.