Александар Стевановић, градоначелник Панчева отворио је изложбу „Узбудљиви градови: Панчево, Вршац, Бела Црква“ поводом обележавања 30 година постојања Завода за заштиту споменика културе Панчево као самосталне установе. Аутори изложбе су Јасна Јованов, археолог и Димитрије Маринковић, архитекта-конзерватор. Реализацију овог пројекта омогућило је Министарство културе Републике Србије и Град Панчево.

„Драги гости, добородошли у Панчево, а драги пријатељи и колеге запослени у Заводу за заштиту споменика у Панчеву, желим да вам честитам овај велики јубилеј који данас обележавамо. Јубилеј није велики само за вас, него је од изузетног значаја за све нас који живимо на територији Јужног Баната. Ово је моменат у којем сви ми требамо да се осврнемо, погледамо и чујемо шта је оно што сви ви, свакога дана, својим марљивим радом, несебично давајући себе, радите како би сачували богато културно наслеђе које је овде, на територији Јужпог Баната. Из срца вам хвала на свему томе што радите и желим вам да трајете још дуги низ година, а ми ћемо се трудити да вам дајемо подршку коју и заслужујете. Користим прилику и да се захвалим представницима републичких институција, Министарству културе и Републичком заводу за заштиту споменика културе, без чије подршке и помоћи не бисмо могли да реализујемо све подухвате из домена рада панчевачког Завода. Поносан сам што заједничким радом чинимо велике ствари на плану заштите богатог наслеђа ових крајева и сигуран сам да ћемо у будућности на том пољу имати још запаженије резултате“ рекао је градоначелник Стевановић, честитајући јубилеј запосленима у Заводу за заштиту споменика културе.

Поводом изложбе објављен је и луксузни каталог који је уредила Гроздана Миленков, в. д. директора панчевачког Завода за заштиту споменика културе.

„Част ми је да вам се обратим у име Завода за заштиту споменика културе у Панчеву који у овој години прославља 30 година самосталног рада. Наша служба је, као јединица заштите споменика културе, од 1978. године радила под окриљем Народног музеја Панчево, и имала је статус регионалне установе која се бави заштитом културних добара на територији јужног Баната. Завод самостално ради већ 30 година, од 1993. године. Тренутно бринемо о 124 утврђена непокретна културна добра, од тога 113 споменика културе, три просторно-културне историјске целине, пет археолошких налазишта, три знаменита места и континуирано радимо на истраживању и евидентирању добара која уживају претходну заштиту. Кроз изложбу коју данас отварамо приказан је дугогодишњи рад службе на заштити непокретног културног наслеђа просторно-културно-историјских целина Панчева, Вршца и Беле Цркве. Стара градска језгра Панчева, Вршца и Беле Цркве приказана су кроз три специфична архитектонска елемента – антропоморфну фасадну декорацију, балконе и кибиц-фенстере. Архитектонска, историјска, уметничка и културна вредност заштићених целина у три града, кроз приказ одређених архитектонских елемената који илуструју богатство и различитост градитељског наслеђа у оквиру једног региона представљају важне чиниоце локалних културних идентитета што скупа говори о неизмерној вредности културног наслеђа“, истакла је Гроздана Миленков.

Гост на отварању била је Данијела Ванушић, помоћница министра културе за заштиту културног наслеђа, а присутнима се обратила и проф. др Дубравка Ђукановић, директорка Републичког завода за заштиту споменика културе. Она је изразила задовољство што је изложба о узбудљивм градовима почела баш у Панчеву, граду у коме у претходних 30 година успешно ради једна од 14 установа културе које се баве заштитом непокретног културног наслеђа. Истакла је да ће живот ове изложбе трајати најмање три месеца, у три града, а можда и дуже у више градова.

Отварање изложбе, која ће бити доступна посетиоцима у наредних месец дана у панчевачком Народном музеју, су увеличали наступи ученика Музичке школе „Јован Бандур“ Панчево.