Миленко Чучковић, члан Градског већа града Панчева задужен за рад, запошљавање и социјална питања је у име Града Панчева уручио уговоре суграђанима који су у добили средства у оквиру Програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова. Укупна средства подстицаја за реализацију програма износе 20 милиона динара, а је помоћ добило 73 грађана.

„Укупно је било 83 захтева грађана. Након прегледа документације и теренског обиласка од стране Комисије утврђено је да је 73 грађана доставило потпуну документацију и испунило услове јавног позива и нашло се на коначној листи грађана за суфинансирање мера за енергетске санације. За меру „Замена (набавка са уградњом) спољних прозора и врата и других транспарентних елемената техничког омотача“ биће финансирано 63 захтева, а за меру „Набавка и уградња топлотних пумпи и пратеће инсталације грејног система“ три захтева. Након потписивања тројног уговора грађани ће договарати почетак извођења радова са изабраним привредним субјектом“, рекао је Чучковић.

У оквиру Националног програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станава, уручени су уговори о суфинансирању грађанима који су успешно конкурисали на Јавном позиву за финансирање програма енергетске санације стамбених зграда за 2022. годину Министарства рударства и енергетике и града Панчева.

„Након завршених радова, а пре исплате субвенције, Комисија ће поново извршити теренски обилазак ради утврђивања да ли су радови урађени у складу са достављеном профактуром и да ли је грађаним уплатио свој део трошкова привредном субјекту и о томе сачинити записник. Уколико Комисија утврди да је све у реду Град Панчево ће уплатити средства у износу субвенције на рачун привредног субјекта који је извео радове“ објаснио је Миленко Чучковић.

Циљ спровођења мера енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова је унапређење енергетске ефикасности у стамбеном сектору и повећано коришћење обновљивих извора енергије у домаћинствима.