Grad Pančevo – Savet za rodnu ravnopravnost Skupštine grada Pančeva i RTV Pančevo, emisija „I mi smo tu“ Radio Pančeva, u četvrtak 3. decembra 2015. godine organizovali su obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u Holu Gradske uprave.

Ovom prilikom, prisutnima su se obratili gradonačelnik grada Pančeva Saša Pavlov, zamenica predsednika Skupštine grada Pančeva i predsednica Saveta Milica Todorović, članica Gradskog veća zadužena za područje rada, zapošljavanja i socijalne politike Suzana Jovanović, defektolog i autorka emisije o osobama sa posebnim potrebama „I mi smo tu“ Dobrila Jovanović, urednica Radio Pančeva Marina Dimitrić i predstavnici udruženja i društava koji su učestvovali u programu, a događaju je prisustvovala i članica Gradskog veća zadužena za zdravstvo dr Mirela Petrović.

Gradonačelnik Saša Pavlov ukazao je na neophodnost da u partnerstvu i saradnji sa Učiteljskim društvom, medijima, školama i udruženjima učinimo sve što možemo kako bi se osobe sa invaliditetom što više uključile u socijalni i ekonomski život grada i izjavio:

– Bez obrazovanja i zaposlenja ne možemo govoriti o potpunoj i pravoj inkluziji i upravo na tome treba da radimo. Zbog toga mi je posebno drago da vidim ovde decu u velikom broju. Jako je važna činjenica da je kroz ovaj projekat senzibilisano i edukovano više hiljada učenica i učenika, jer su upravo oni ti koji će svojim roditeljima i svima ostalima pokazati kako deluje inkluzija u praksi i kako se može učiti, raditi i igrati bez razlike. I kako nas to sve oplemenjuje i čini boljim ljudima, a naše Pančevo lepšim mestom za život. Kao odgovorna i otvorena lokalna samouprava trudićemo se da unapređujemo i pomognemo što veće uključivanje osoba sa invaliditetom u sve aspekte društvenog i ekonomskog života u našem gradu.

Zamenica predsednika Skupštine grada Pančeva i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Milica Todorović obratila se prisutnima rečima:

– Čini mi se da je ovo trenutak u godini kada i treba da zastanemo kako bismo skrenuli dodatnu pažnju na naša pančevačka udruženja osoba sa invaliditetom, ali i na njihova dostignuća, koja su značajna ne samo za njih i njihove članice i članove, već i za grad Pančevo koji oni predstavljaju kada odlaze u druga mesta na skupove, takmičenja i svoja druženja. Obeleževanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom jeste i jedan od načina da u ime lokalne samouprave pošaljemo jasnu poruku da je naša namera da budemo otvoreni za sve građanke i građane, poruku da različitosti treba da nas dodatno povezuju i da tako kao pojedinke postajemo plemenitiji, a naš grad bogatiji za sve naše ljudske vrednosti.

Urednica Radio Pančeva Marina Dimitrić naglasila je da je juče, 2. decembra, emisija „I mi smo tu“, čija je autorka Dobrila Jovanović, proslavila 15 godina postojanja i da je to jedina specijalizovana emisija u Srbiji za teme o osobama sa posebnim potrebama i marginalizovanim grupama društva.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom Grad Pančevo obeležilo je zajedno sa Društvom za pomoć MNRO (Mentalno nedovoljno razvijenim osobama), Udruženjem obolelih od Multiple skleroze „Južni Banat“ Pančevo, Međuopštinskom organizacijom gluvih i nagluvih Pančevo, Udruženjem distrofičara Južnobanatskog okruga, Međuopštinskom organizacijom Saveza slepih Srbije, Pančevo, Učiteljskim pančevačkim društvom i Udruženjem korisnika psihijatriskih usluga i članova njihovih porodica „Zrak nade“ iz Kovina.

Sem izložbe rukotvorina članova ovih društava i udruženja, u Holu Gradske uprave bili su izloženi i likovni radovi učenika 12 pančevačkih osnovnih škola koji su crteže radili zajedno sa roditeljima u okviru projekta „(Raz)ličiti, a zajedno“, Učiteljskog pančevačkog društva, podržanog od strane Fondacije za otvoreno društvo Beograd i Centra za interaktivnu pedagogiju. Učenici su, takođe, otpevali numeru „U svetu postoji jedno carstvo“ koristeći znakovni jezik, a plesnu i pevačku tačku izvela su i dva člana Društva za pomoć MNRO.