Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva je u ime Grada Pančeva primio Povelju velikog dobrotvora na svečanoj akademiji povodom obeležavanja 185 godina postojanja Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva, kojom je i otvoren 25. Međunarodni festival ,,Pančevački dani duhovne muzike“.

„Meni je u ime Grada Pančeva pripala ova velika lična čast da prisustvujem obeležavanju jednog velikog jubileja našeg pevačkog društva. Veliki je značaj i uticaj ovog društva na kulturu Srba na ovim prostorima, ali ne samo na kulturu, nego uopšte i na srpstvo. Ovo pevačko društvo je okupljalo srpski narod na ovim prostorima, negujući tradiciju i kulturnu baštinu, od osnivanja sve do danas, pa predstavlja možemo slobodno reći najstariju instituciju kulture u našem gradu. Ne smemo zaboriviti ni da je Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo pokretač mnogih pevačkih društava danas. Želim da kažem jedno veliko hvala pevačkom društvu, u lično ime, ali i u ime Grada Pančeva na svemu što se radilo do sada, jer uvek je bilo tu za Grad. U prethodnom periodu i grad Pančevo je uvek davao podršku kad god bi to pevačkom društvu trebalo i u buduće će vam pružati još veću podršku za vaš rad. Zajedništvo, uzajamnu tesnu saradnju i podršku ćemo nastaviti da negujemo i da pišemo neke nove stranice istorije zajedno. Još jednom, u lično ime i u ime Grada Pančeva čestitam vam ovaj veliki jubilej, 185 godina postojanja društva. i velika zahvalnost za Povelju koju sam primio danas u ime Grada“, rekao je gradonačelnik Stevanović.

Vera Carina, dirigent i selektor festivala ,,Pančevački dani duhovne muzike“ je istakla da iz godine u godinu Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo raste i razvija se i da Dečiji hor, koji se zajedno sa Podmladkom predstavio raznovrsnim i bogatim programom, obeležava već 20 godina postojanja.

Na festivalu duhovne i svetovne muzike publici će se predstaviti nekih od najboljih horova iz Pančeva, Beograda, Niša, Zrenjanina, Crne Gore, Rumunije i Austrije.

Organizator festivala ,,Pančevački dani duhovne muzike“ je Pančevačko muzičko društvo, a pokrovitelji festivala su Grad Pančevo, Srpska pravoslavna crkvena opština Pančevo „Centar“, Preobraženski hram u Pančevu i Manastir Vojlovica.