Успешан завршетак пројекта „Мере за унапређење квалитета ваздуха у Панчеву“, био је повод завршне конференције, у просторијама Градске управе, чији је домаћин био Предраг Стојадинов, заменик градоначелнка Панчева.

„Задовољство ми је што могу данас са вама да разговарам о једној од најважнијих тема за наш град, о квалитету ваздуха у Панчеву и мерама које предузимамо како бисмо га унапредили. Као што сви добро знамо, Панчево се у прошлости суочавало са бројним еколошким изазовима, индустријска активност, саобраћај, управљање отпадом, али наша одговорност као градске управе је да активно радимо на решавању тих проблема и стварамо здравију и безбеднију животну средину за све наше суграђане. Унапређење квалитета ваздуха у Панчеву контролом амброзије је од великог утицаја на здравље људи, јер полен амброзије ствара проблемe који погађају не само алергичне особе, већ и читаву заједницу. Као одговорна градска власт појачали смо активности које доводе до боље контроле овог распрострањеног алегрена и предузели смо мере решавања систематично, уз укључивање свих релевантних институција, али и уз подршку наших суграђана. Све ове мере нису само политика, већ конкретне акције које директно утичу на побољшање квалитета ваздуха у нашем граду, јер само тако можемо да обезбедимо да Панчево буде место у ком можемо да живимо здраво и безбедно“ рекао је Стојадинов у поздравном обраћању гостима.

Захваљујући овом пројекту који је реализовао Град Панчево у сарадњи са ЈКП „Зеленило“ Панчево, омогућена је набавка савремене опреме за кошење, што је допринело бољој контроли амброзије, уклоњено je 442.539 м2 јавних зелених површина обраслих амброзијом у периоду од јуна до септембра ове године.

„Пројектом „Мере за унапређење квалитета ваздуха у Панчеву“ омогућили смо бољу контролу амброзије током ове године. Веома нам је важно да концентрације полена амброзије држимо под контролом и за то постоје два разлога. Први је што полен амброзије изазива алергијске реакције код великог броја људи, а други разлог је што амброзија спадa у природне емитере ПМ честица. Град сваке године издваја значајна средства за уклањање амброзије, али овај пројекат нам је помогао да набавимо савременију опрему за кошење, као и да информишемо јавност о овој важној теми. У оквиру пројекта одржаване су и јавне презентације и едукације о томе како и када уклонити амброзију у домаћинству, али радили смо и промоцију путем друштвених мрежа, у циљу подизања свести наших суграђана. Овај пројекат је завршен и дао је добре, очекиване резултате. Уколико посматрамо период од 5 година овај пројекат ће значајно утицати на додатно смањење концентрације полена амброзије у наредним годинама“, истакла је Катарина Бањаи, члан Градског већа Града Панчева задужена за заштиту животне средине и одрживи развој.

Град Панчево већ више од деценију спроводи активности мониторинга полена амброзије у сарадњи са Заводом за јавно здравље Панчево и уклањања аброзије које спроводи ЈКП „Зеленило“ Панчево на терену. Жења Маринковић, представница ЈКП „Зеленило“ Панчево и др Дубравка Николовски, из Завода за јавно здравље Панчево су истакле одлични вишегодишњу сарадњу са Градом и значај овог пројекта којим је омогућено ангажовање више људи који су радили на механичком уклањању амброзије на јавним зеленим површинама, јер је набављено још 12 тримера, односно моторних коса, 4 самоходне косачице, 2 ротационе косачице и 2 маучера.

Укупна вредност пројекта „Мере за унапређење квалитета ваздуха у Панчеву“ износи 86.000 долара, од чега је 50% суфинансирала Европска унија, док је преостали део средстава уложио Град Панчево. Пројекат „Мере за унапређење квалитета ваздуха у Панчеву“ спровео је Град Панчево, уз финансијску подршку Владе Швајцарске у оквиру иницијативе „ЕУ за Зелену агенду у Србији“. Ову иницијативу, уз техничку и финансијку подршку ЕУ и у партнерству са Министарством заштите животне средине, спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП), а у сарадњи са Амбасадом Шведске и Европском инвестиционом банком, уз додатна финансијска средства која су обезбедиле владе Шведске, Швајцарске и Србије.