У Идвору је свечаном академијом обележена 170. годишњица рођења Михајла Пупина, великог српског научника и проналазача и доделом награда најуспешнијим ученицима Регионалног центра за таленте „Михајло Пупин” из Панчева у Дому Културе „Михајло Пупин“. Татјана Божић, чланица Градског већа града Панчева задужена за образовање, имала је част да заједно са председником Управног одбора РЦТ „Михајло Пупин” Јованом Лазаровим, уручи признања овим, изузетним, младим људима.

„Задовољство ми је што смо данас овде да прославимо успехе и труд наших најуспешнијих ученика и полазника Регионалног центра за таленте „Михајло Пупин“. У име Града Панчева и у својству члана Градског већа задуженог за образовање, искрено вам честитам на престижним наградама за постигнуте резултате на такмичењима. Ваш успех на такмичењима, како на локалном, тако и на републичком и међународном нивоу, представља изванредан резултат иза којег стоје сати посвећеног рада, труда, упорности, али и подршка ваших ментора и породица. Ви сте пример свима нама колико је важно улагати у образовање, науку и таленте. Град Панчево се поноси вашим постигнућима, јер свака ваша победа није само лични успех, већ и успех читаве заједнице. Ви сте доказ да улагање у младе људе и њихово образовање доноси резултате који обликују нашу будућност, а Град Панчево ће наставити да улаже у образовање како би смо створили још боље услове за стицање нових знања, развијање талената и вештина за даљи професионални развој. Драги добитнци награда наставите да следите своје снове, јер сте ви ти који ће обликовати будућност нашег града, наше земље и света у којем живимо, а Град Панчево ће наставити да вас подржава на том путу“ рекла је Татјана Божић.

Ове године награђено је 16 полазника Регионалног центра за таленте који су остварили запажене успехе на државним и међународним такмичењима, што је још један показатељ да Панчево остаје средиште младих талената.

Маја Гојковић, председница покрајинске Владе званично је отворила манифестацију која се одржава у општини Ковачица под покровитељством председника Републике Србије, Александра Вучића, а у сарадњи са Фондом „Младен Селак“ и Фондацијом „Михајло Идворски Пупин“.

Први велики међународни скуп у Идвору, посвећен Пупину одржан је 1979. године. Од тада па до данас, када обележавамо и 100 година од како је наш великан постао први човек са ових простора који је добио престижну Пулицерову награду, 9. октобар има посебно место у календару и обележава се на различите начине.