На манифестацији „Дани Румуна у Глогоњу“, која се одржава по 13. пут обратио се присутнима Дарко Јешић, члан Градског већа Града Панчева задужен за културу и омладину, пре концерта у којем су учествовали фолклорни ансамбли, вокални и инструментални солисти из Србије и Румуније.

„Данас обележавамо манифестацију која сведочи о значају културне разноликости и богатству које је укорењено у нашем друштву. Панчево је град у којем се вековима преплићу традиције, језици и обичаји, и управо та разноликост нас чини лепоту наше заједнице, а нас саме снажнијима и богатијима. Румунска заједница у Панчеву је доприносила очувању свог језика и традиције тако што је активно учествовала у развоју нашег града. Ваша култура, уметност и обичаји обогатили су нашу заједницу и допринели да територија града Панчева буде мултикултурална заједница и место где се различите културе, обичаји и традиције међусобно поштују и допуњују. Оваквим манифестацијама прослављамо све оно што једни другима уносимо у наш заједнички живот – од књижевности, музике, ликовне уметности, до традиционалних манифестација које су постале неизоставни део нашег културног живота. Управо из тог разлога Град Панчво ће подржавати сусрете различитих културних светова и културне разноликости које нас спајају и инспиришу. Као центар мултикултурализма наставитићемо да подржавамо овакве манифестације, али и да негује културне различитости“ рекао је Јешић том приликом.

Културно-уметнички програм је уприличена на летњој позорници Дома културе „Младост“ у Глогоњу, док је у просторијама Дома организована изложба ручних радова, народне ношње, старих фотографија и предмета, али и традиционалне хране и колача прављених по старим рецептима.

„Желим да истакнем важност сарадње између институција културе, како на локалном, регионалном и националном, тако и на међународном нивоу. Овај дан није само прилика да се подсетимо на богатство румунске културе, већ и да јачамо везе између наших заједница и да осигурамо да будуће генерације наставе да негују овај дух сарадње и заједништва. У име града Панчева, желим да упутим искрене честитке свим члановима румунске заједнице. Нека нас ова манифестација подсети колико је важно неговати своје корене, али и делити их с другима, јер само тако можемо да створимо свет у којем сви заједно напредујемо“, нагласио је Дарко Јешић.

Манифестацијy је уприличио и Мирослав Илић, помоћник Покрајинског секретара за културу, информисање и односе са верским заједницама, пружајући подршку и додатну важност овом догађају који повезује заједнице и промовише међукултурални дијалог. Манифестацију су финансирали поред Града Панчева, Покрајински секретаријати за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, као и за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Департман за Румуне у дијаспори из Букурешта и Национални савета румунске националне мањине.