Поводом обележавања 80. годишњице од ослобођења Панчева од фашизма 1944. године, представници Градске управе града Панчева су положили венце на споменик палим борцима Црвене армије на тргу Василија Филиповича Маргелова, а затим на Меморијалном комплексу „Стратиште“, где је одржан и Јавни час историје.

„Данас обележавамо 6. октобар,  Дан ослобођења града Панчева у Другом светском рату. Oд тог дана прошло је 80 година, а ми се налазимо на месту, где је током четворогодишње окупације 1941. године, стрељано и убијено преко 10 000 не само Панчеваца него и људи само што су били представници других народа, Срби, Јевреји или Роми. 1944. године бежећи и напуштајући у паничном страху наш град, окупатор је спалио сву архиву и документацију, тако да ми ни данас нажалост не знамо имена жртава нити тачан број страдалих на овом месту. То је само један од злочина који је немачки окупатор чинио током четворогодишње окупације. Морам да вас подсетим, да је први масовни злочин који је немачки окупатор починио у овом региону, био у нашем граду, у априлу 1941. године. Тада је стрељано и вешано 36 наших суграђана на Православном гробљу у Панчеву, а филм о том немилом догађају биће приказан данас у Народном музеју града Панчева. Споменик испред кога стојимо данас, сведочи да та слобода коју смо освојили пре 80 година није дошла сама од себе, већ је плаћена високом ценом“ рекао је Тигран Киш, председник Скупштине града Панчева обраћајући се присутнима.

Након полагања венаца на Меморијалном комплекс „Стратиште“ полазници РЦТ „Михајло Пупин“ Панчево су са ментором Николом Конеским беседили о времену и догађајима у време Другог светског рата у Панчеву.

„Цицерон је још рекао да је историја мајка свих наука. Она нас учи о свему и данашње генерације морају да познају историју да би разумели данашње време које подсећа на оно од пре 100 година. Имамо жаришта широм света која делују да се не могу угасити, а нуклеарна енергија се помиње скоро свакога дана. Да би разумели овај свет, морамо да познајемо историју, јер једино тако ћемо га разумети. Историју на коју морамо да будемо поносни. Из тог разлога данас присуствујемо и јавном часу историје, како би пренели млађим нараштајима оно што је некада било. Захваљујем се професорима и ђацима који су дошли да нам представе шта се све дешавало током четворогодишње окупације града Панчева. Захваљујем се такође свим удружењима која негују историју сећања, а која ће Град као и до сада увек подржавати. Све оне који су животе дали за нашу слободу никада нећемо заборавити. Вечна им слава и хвала“ закључио је Киш.

У част овог јубилеја полагање венаца је организовало Удружења бораца, ветерана и ратних војних инвалида уз подршку Града Панчева, а присуствовали су представници  удружења ратних војних инвалида и породица погинулих бораца Панчева, бораца народноослободилачких ратова града Панчева, војних пензионера Србије, 51. механизоване бригаде и ветерана 63. падобранске и 72. специјалне бригаде, „Да се не забораве“, Друштва српско-руског пријатељства „Словенска унија“, као и представници војске, Руског дома и амбасада.

Поводом Дана ослобођења Панчева у Другом светском рату, у 19 часова биће отворена и изложба под називом „Смрт фашизму – слобода народу: 6. октобар 1944“ аутора Срђана Божовића, вишег кустоса историчара, у Народном музеју Панчево. Изложба је заједнички пројекат Народног музеја Панчево, Историјског архива у Панчеву, Завода за заштиту споменика културе у Панчеву, Друштва српско-руског пријатељства „Словенска унија“ из Панчева и Макетарског клуба „Др Владимир Алексић“ из Панчева.