Центар Министарства одбране Панчево, обавештава заинтересована лица мушког и женског пола, да је и даље у току јавни конкурс за пријаву кандидата за добровољно служење војног рока са оружјем (упутни рок јун 2023. године) и Војно стручно оспособљавање за резервне официре Војске Србије (упутни рок септембар 2023. године). Право пријављивања имају држављани Републике Србије старости од 19 до 30 година који испуњавају услове конкурса.

Општи услови:

– да је држављанин Републике Србије;

– да није осуђен на казну малолетничког затвора или безусловно на казну затвора због кривичног дела (док казну затвора не издржи или не буде пуштен на условни отпуст);

– да се не води кривични поступак због кривичног дела за које се гони по службеној дужности;

– да је здравствено способан за војну службу;

– да није одслужио војни рок са оружјем и

– да има место пребивалишта на територији Републике Србије.

Поред општих услова кандидат за војно стручно оспособљавање за резервне официре мора испуњавати и следеће услове:

– да има завршене основне академске студије односно основне струкове студије од значаја за Војску Србије;

– да испуњава услове прописане за регруте који се упућују у посебне јединице Војске Србије и

– да има позитивну безбедносну проверу.

Заинтересовани кандидати могу извршити пријаву за ДСВР и преко портала е-Управе (апликација „Добровољац“) или на шалтерима ЈП „Пошта Србије“.

Више информација могу добити на интернет страници Министарства одбране www.mod.gov.rs или у Центру Министарства одбране Панчево, адреса Милоша Обреновића бр.1, Панчево, где могу поднети и пријаву.

После потписивања Уговора који дефинише права и обавезе обе стране, кандидат одлази у један од три центра за обуку Војске Србије – Сомбор, Ваљево или Лесковац.

Закон о војној, радној или материјалној обавези, прописује да служење војног рока траје шест месеци.

Служење војног рока са оружјем је један од предуслова за заснивање радног односа у јединицама Војске у статусу професионалног војника.

 

На основу Одлуке о обустави обавезе служења војног рока („Службени гласник РС“, број 95/10), члана 135. ст. 4. и 5. Закона о војној, радној и материјалној обавези („Службени гласник РС“, бр. 88/09 и 95/10) и члана 3. Уредбе о начину и поступку добровољног служења војног рока („Службени гласник РС“,број 7/11),

Министарство одбране објављује

ЈАВНИ ОГЛАС

за пријаву кандидата за добровољно служење војног рока са оружјем

и кандидата за  војно стручно оспособљавање за резервне официре

 

1.Право пријављивања кандидата на добровољно служење војног рока са оружјем и кандидата за војно стручно оспособљавање за резервне официре

 На добровољно служење војног рока са оружјем у Војсци Србије могу се пријавити кандидати мушког и женског пола који у 2023. години навршавају од 19 до 30 година живота.

Општи услови:

– да је држављанин Републике Србије;

– да није осуђиван на казну малолетничког затвора или безусловно на казну затвора због кривичног дела (док казну затвора не издржи или не буде пуштен на условни отпуст);

– да се не води кривични поступак због кривичног дела за које се гони по службеној дужности;

– да је здравствено способан за војну службу;

– да није одслужио војни рок са оружјем и

– да има место пребивалишта на територији Републике Србије.

Поред општих кандидат за војно стручно оспособљавање за резервне официре мора испуњавати и следеће услове:

– да има завршене основне академске студије, односно основне струкове студије од значаја за Војску Србије;

– да испуњава услове прописане за регруте који се упућују у посебне јединице Војске Србије и

– да има позитивну безбедносну проверу.

2.Подношење пријаве и потребна документација за пријаву кандидата за добровољно служење војног рока са оружјем и кандидата за војно стручно оспособљавање за резервне официре

 Пријаву кандидат подноси центру Министарства одбране за локалну самоуправу, према месту пребивалишта.

Кандидат који има боравиште у иностранству пријаву може поднети надлежном дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије у иностранству.

Образац пријаве кандидат добија у центру Министарства одбране за локалну самоуправу.

Кандидат који се пријавио за добровољно служење војног рока са оружјем, дужан је да испуни образац пријаве и приложи:

– фотокопију дипломе о завршеној школи (оригинал документа на увид) и биографију.

Кандидат за војно стручно оспособљавање за резервне официре уз пријаву прилаже и следеће доказе:

– уговор са Министарством одбране о стипендирању, ако је био војни стипендиста и

– писану сагласност за безбедносну проверу за упућивање у посебне јединице Војске Србије.

Заинтересовани кандидати могу извршити пријаву за ДСВР и преко портала е-Управе (апликација „Добровољац“) или на шалтерима ЈП „Пошта Србије“.

3.Избор кандидата за добровољно служење војног рока са оружјем и кандидата за војно стручно оспособљавање за резервне официре

Утврђивање коначне ранг-листе кандидата врше регионални центри Министарства одбране, на основу предлога центра Министарства одбране за локалну самоуправу, након обављених лекарских и других прегледа и психолошких испитивања кандидата у овлашћеним војноздравственим установама.

Избор потребног броја кандидата са утврђене коначне ранг-листе врше комисије регионалних центара Министарства одбране, у складу са Планом упута кандидата на добровољно служење војног рока са оружјем у центре за обуку и Планом пријема слушаоца војног стручног оспособљавања за резервне официре.

4.Закључивање уговора

 Изабрани кандидати потписују уговор са Министарством одбране, којим се уређују међусобна права и обавезе, који обавезно садржи почетак и завршетак добровољноог служења војног рока, услове живота и рада, новчана примања, услове прекида добровољног служења војног рока и накнаду трошкова у случају неоправданог прекида добровољног служења војног рока.

Све додатне информације могу се добити у центру Министарства одбране за локалну самоуправу у месту пребивалишта, надлежном дипломатско-конзуларном представноштву Републике Србије у иностранству и на сајту Министарства одбране www.mod.gov.rs.

Јавни оглас за пријаву кандидата за добровољно служење војног рока са оружјем и кандидата за војно стручно оспособљавање у 2023. години је стално отворен, а рангирање кандидата ће се вршити периодично, у складу са упутним роковима.